Het Haags Kunsthuis laat u graag kennis maken met:

William Remory

De snel groeiende populariteit van deze Belgische kunstschilder en dichter komt wat het Haags Kunsthuis betreft vanaf nu in een stroomversnelling. Remory werd in 1958 geboren in Ninove, een stad in Oost-Vlaanderen aan de rivier de Dender. Hij noemt zichzelf een rebel in hart en nieren. De techniek en de stijl van de Cobragroep inspireerden hem tot het oprichten van nieuwe kunststroming, die hij ‘Horra-Cobra’ doopte.

Remory begon op zeer jeugdige leeftijd met schilderen en dichten. Hij volgde lessen aan verschillende kunstacademies, maar haakte steeds voortijdig af omdat hij zich in een keurslijf gedwongen voelde. Remory studeerde ook kunstgeschiedenis. Hij zoekt zijn eigen weg naar liefhebbers van zijn werk, buiten de gevestigde galeries en musea om. “Zoals Dotremont ooit zei: ‘ik ga alleen musea binnen om er muilkorven af te zetten’” aldus William Remory.

Het werk van William Remory heeft een eigen taal. De opvallende felle kleuren die hij gebruikt, ontdekte hij toen hij de speciale techniek bestudeerde die voor oude iconen werd gebruikt. Hoewel geïnspireerd door Cobra, zal Remory zich nooit bezondigen aan ‘plagiaat’. Hierover zegt hij: “Als men niets nieuws kan toevoegen, lijkt het me beter om te stoppen met schilderen.” Zijn stijl is voortdurend in ontwikkeling, vernieuwing is het sleutelwoord. Dat geldt niet alleen voor zijn schilderkunst, maar ook voor de gedichten en de muziek die hij maakt.

William Remory leidt een teruggetrokken bestaan. Hij werkt in grote eenzaamheid afwisselend in België en Bulgarije. De kunstwerken die hij maakt, overwegend mixed media op zwaar acryl papier, vinden hun weg naar een steeds groter publiek. Zelfs het echtheidscertificaat dat de kunstenaar meelevert met zijn werken getuigt van creativiteit: een echte Remory gaat vergezeld van een foto van de kunstenaar waarop hij te zien is met het schilderij in zijn handen. Kenners verwachten dat het werk van deze veelzijdige kunstenaar snel in waarde zal stijgen. Een schilderij van Remory is hoe dan ook een uitstekende investering. Het Haags Kunsthuis is trots op de hechte persoonlijke band en de goede samenwerking met William Remory.