Marc Schoenmakers 2

Het Haags Kunsthuis laat u graag kennis maken met:

Marc Schoenmakers

In 1987 begon Schoenmakers als vormgever en illustrator, en is sindsdien creatief bezig in de Brabantse plaats Boxtel, de plaats waar hij in 1964 ook het levenslicht zag. Gedurende deze hele periode schilderde hij en maakte hij in opdracht cartoons: www.cartoonsvanmarc.nl

Al op jonge leeftijd voelt Schoenmakers een sterke drang om te tekenen, dingen te bedenken en zijn omgeving te amuseren met zijn creativiteit. Geboren in een muzikaal gezin en zelf bevlogen muzikant, wekt het geen verbazing dat muziek een belangrijk thema is in het werk van deze veelzijdige kunstenaar. Naast muzikanten en instrumenten, treffen we zakenmannen, danseressen en allerlei hoekige figuren aan in het werk van Schoenmakers.

Het rijke kleurgebruik en de hoekige vormentaal geven de schilderijen van deze kunstenaar een kenmerkende stijl. Op canvas of linnen doek wordt meestal eerst een dikke laag van modelleerpasta aangebracht, waarna met acrylverf de afbeelding geschilderd wordt. De onderwerpen anatomisch correct weergeven is daarbij niet de bedoeling. De kunstenaar kiest liever voor een nogal statische weergave van de figuren in een strak contrasterend lijnenspel. Een element van actie en beweging wordt toegevoegd door te werken met verfspetters die op de doeken gegoten of gegooid worden. Spontaniteit, durf en gewaagde kleurcombinaties verlenen het werk van Schoenmakers veel energie en zeggingskracht.